Utvrđivanje očinstva i krvnog srodstva 2019-04-12T08:32:48+00:00

UTVRĐIVANJE OČINSTVA I KRVNOG SRODSTVA

Uspoređujemo 20 ili 25 lokusa za osobne ili sudske potrebe

Utvrđivanje očinstva ili krvnog srodstva, nikada nije bilo pouzdanije i pristupačnije. Pružamo Vam usluge laboratorijskog testiranja za osobne ili sudske potrebe. Mogućnost anonimnog testiranja.
Testiranjem riješite nedoumice na dobrobit djeteta (djece). Obratite nam se s povjerenjem.
Godišnje izvršimo oko 300 DNK testova utrđivanja očinstva ili srodstva.
UTVRÐIVANJE OČINSTVA  
Utvrđivanje očinstva 20 lokusa (uključuje uzorak potencijalnog oca i djeteta, majčin uzorak je besplatan) 2375,00
Utvrđivanje očinstva 25 lokusa (uključuje uzorak potencijalnog oca i djeteta, majčin uzorak je besplatan) 2785.00
Nadoplata za neuobičajene uzorke 800.00
Nadoplata za svaku dodatnu osobu koja se testira 648.00
Nadoplata za potrebe suda 175.00
Stalni sudski vještak za utvrđivanje očinstva (iznos se plaća vještakinji, ne poliklinici)
UTVRĐIVANJE KRVNOG SRODSTVA  
Test srodstva / brat-brat 2490.00
Test srodstva / brat-brat full 2490.00
Test srodstva / brat-sestra 2490.00
Test srodstva / sestra-sestra 2490.00
Test srodstva / ujak-nećak 2490.00
Test srodstva / djed-baka-unuk-unuka (20 lokusa) 2490.00
Test srodstva / djed-baka-unuk-unuka (25 lokusa) 3480.00
TESTIRANJE ZA POTREBE SUDA

Surađujemo sa svim Općinskim sudovima u Republici Hrvatskoj. Postupak pokretanja sudskog procesa može biti od strane suda, odvjetnika ili stranke koja vrši testiranje, uz prisutnost stalnog sudskog vještaka za utvrđivanje očinstva, kao svjedoka kod davanja uzoraka na testiranje.

REZULTATI TESTIRANJA
Rezultate testiranja naručitelj može zaprimiti prema vlastitom izboru poštom, elektronskom poštom, telefonom ili osobno preuzeti u našoj ustanovi.
Uobičajeno vrijeme čekanja je oko 10 radnih dana (maksimalno 15 radnih dana) od dana slanja u laboratorij.
POVJERLJIVOST PODATAKA
 Rezultati svakog DNK testiranja su strogo povjerljivi i izdaju se samo naručitelju testa po prethodno dogovorenom postupku. Samo uz pismeno odobrenje i na izričit zahtjev naručitelja, rezultati mogu biti uručeni trećoj osobi.

PITANJA I ODGOVORI

Lokus je specifična lokacija gena ili DNK niza na kromosomu. Postoje brojna specifična područja DNK ili lokusi, koja su smještena između gena, a značajno se razlikuju svojom građom i duljinom od osobe do osobe. Osobe koje nisu u krvnom srodstvu zbog velike varijabilnosti ovih lokusa imaju različitu strukturu DNK u svakom od analiziranih lokusa. Biološki roditelji i dijete imaju isti DNK tip u svakom uspoređivanom lokusu. Što se veći broj lokusa uspoređuje, rezultat analize je pouzdaniji.

Najnaprednija tehnologija kojom se potvrđuje ili isključuje biološka srodnost među osobama. DNK testiranjem se analizira deoksiribonukleinska kiselina koja nosi zapis genskog naslijeđa svakog čovjeka. Ovakvom analizom moguće je pouzdano utvrditi biološke veze među ljudima iz njihove vlastite i jedinstvene DNK. Svatko od nas nasljeđuje pola svoje DNK od oca, a preostalu polovicu od majke. Preko roditelja povezani smo sa svim ostalim biološkim srodnicima (braćom, sestrama, djedovima, bakama itd.).

Uzorke možete uzeti sami, u privatnosti vlastitog doma. Set za uzimanje uzoraka šaljemo vam na adresu koju izaberete ili na poštanski pretinac. Set sadrži četkice za uzimanje uzorka zajedno sa uputama. Set za uzimanje uzoraka šaljemo Hpekspress-om.

moderna dijag

Ukoliko jedna ili više osoba uključenih u testiranje, nisu voljne i ne žele sudjelovati u testiranju, osim standardnog uzorka možete napraviti testiranje i iz nestandardnih uzoraka.

DNK se nalazi u svakoj živoj ljudskoj stanici. DNK se može izolirati iz svakog uzorka koji sadrži stanice. Uobičajeni uzorak je obrisak sluznice unutarnje strane obraza. U slučaju potrebe, uz prethodni dogovor, kao uzorak može poslužiti korijen kose, korištena četkica za zube, upotrijebljeni štapić za čišćenje ušiju i sl.

Rezultati analize DNK iz obriska usne šupljine i korijena kose su jednako pouzdani kao iz uzorka krvi.

Svaka osoba može privatno zatražiti DNK testiranje bez sudskog ili bilo kakvog drugog službenog zahtjeva. Ljudi žele iz različitih razloga potvrditi biološko srodstvo s djetetom ili rođakom. Ako postoji bilo kakva sumnja ili potreba za takvom potvrdom, DNK test je način da se takva sumnja konačno razriješi i utvrdi istina radi vlastitog duševnog mira. U slučaju potrebe za pokretanjem sudskog postupka, dobro je prethodnim testiranjem utvrditi ima li za to osnove. Ukoliko se rezultat testa želi koristiti kao dokaz na sudu tada je postupak složeniji. U našem laboratoriju radimo DNK testiranje za osobne potrebe klijenata i za potrebe suda. Za utvrđivanje očinstva potrebni su samo uzorci DNK oca i djeteta te potpis klijenta. Za druge testove srodnosti potrebni su uzorci osoba čije se srodstvo utvrđuje. Testiranje je jednostavno, bezbolno, pouzdano i povjerljivo uz pristupačnu cijenu.

Pouzdanost testiranja je 99,99%.

“Test očinstva radi se u 99% slučajeva jedanput u životu. Na pravom ste mjestu. Obratite nam se sa povjerenjem.”