Project Description

DIJAGNOSTIKA I LIJEČENJE KONDILOMA

Kondilomi ili spolne bradavice su izrasline koje se mogu pojaviti na koži anogenitalne regije kod žena i muškaraca a uzrokuje ih HPV (humani papiloma virus).

Infekcija se prenosi sponim putem. U slučaju kondiloma, najčešće se radi o HPV tipovima niskog rizika od kojih su najčešći tip 6 i 11. Međutim, nekada se iz lezije može izolirati i HPV visokog rizika. Iz odstranjene (ekskohleirane promjene- kondiloma) može se učiniti HPV tipizacija- kako bi se odredilo da li se radi o HPV- u niskog ili visokog rizika.

Kod žena ili partnerica osobe koja ima kondilome treba savjetovati pregled ginekologa i Papa test.

Liječenje kondiloma obavlja dermatovenerolog, a postoji više vrsta terapije, ovisno o količini i rasprostranjenosti promjena.

Terapija se obično provodi u više dolazaka, mehaničkim metodama (ekskohleacija, elektrokauter, ekskcizija) ili krioterapijom, u kombinaciji s kemijskim metodama  (premazivanje 20% podofilinom). Također u slučaju težih ili rezistentnih slučajeva se osim terapije koju provodi dermatovenerolog u svojoj ordinaciji može se kombinirati s terapijom koju pacijent provodi kod kuće.