Naziv testa: DNK test intolerancije na laktozu (C/T-13910)

Rezultati testa: 10 radnih dana

Intolerancija na laktozu (C/T-13910) 450,00

0

DEFINICIJA

Intolerancija na laktozu, također se naziva i nedostatkom laktaze, što znači da niste u mogućnosti u potpunosti probaviti mliječni šečer (laktozu) u mliječnim proizvodima. Simptomi intolerancije na laktozu obično nisu opasni, ali mogu biti neugodni.

Simptome intolerancije na laktozu možete kontrolirati pažljivim odabirom prehrane koja ograničava mljiječne proizvode.

 

SIMPTOMI

Znakovi i simptomi intolerancije na laktozu obično počinju 30 minuta do 2 sata nakon što ste konzumirali proizvod ili proizvode koji sadrže laktozu. Najčešći znakovi i simptomi uključuju:

  • proljev
  • mučnina, ponekad povraćanje
  • grčevi u trbuhu
  • nadutost
  • plin

Simptomi su obično blagi, ali ponekad mogu biti teški i neugodni.

 

KADA POSIJETITI LIJEČNIKA?

Dogovorite sastanak sa svojim doktorom ukoliko ste Vi ili vaše dijete imali bilo kakve znakove i simptome koji Vas zabrinjavaju.

 

UZROCI

Intolerancija na laktozu obično je uzrokovana niskim razinama enzima laktaze u tankom crijevu koje dovode do simptoma i znakova.

Normalno, stanice u tankom crijevu proizvode enzim nazvan laktaza. Enzim laktaze se spaja s molekulama laktoze u hrani koju jedemo i zatim se dijeli na dva jednostavna šećera, glukozu i galaktozu, koji se mogu apsorbirati u krvotok.

Bez dovoljno enzima laktaze , većina laktoze iz hrane odlazi neobrađena u debelo crijevo, gdje sa njom u interakciju dolazi crijevna bakterija. To je uzrok radi kojega dolazi do intolerancije na laktozu, tj. plin, nadutost i proljev.