Dermatologija i venerologija 2018-06-06T09:25:45+00:00

DERMATOLOGIJA I VENEROLOGIJA

Alma Budinšćak, dr. med. – specijalist dermatologije i venerologije

Dermatologija (franc. dermologie; lat. dermatologia), je učenje o koži i njenim bolestima, ali je i medicinska znanost o medicinskim ali i kirurškim stanovištima. Pokrivamo i podspecijalnosti (kozmetička, imunitetna i dječja dermatologija).
Specijalistički dermatovenerološki pregled 290,00
Kontrolni specijalistički dermatovenerološki pregled 190,00
Konzultacija 120,00
Dermatoskopija – pregled do 5 madeža/više od 5 madeža (uključen specijalistički pregled) 300,00 / 500,00
Ekskohleacija moluski ili seborojičkih keratoza do 5/5-15/više od 15 promjena 100,00/190,00/280,00
Pregled “wood” lampom 80,00
Elektrokoagulacija u lokalnoj anesteziji (veći fibrom) (uključen specijalistički pregled) 380,00
Elektrokoagulacija mekih fibroma po regiji do 5 promjena/više od 5 promjena (uključen specijalistički pregled) 350,00 / 450,00
Elektrokoagulacija vaskularnih tvorbi (angiomi, kapilare, teleangiektazije) (uključen specijalistički pregled) 350,00
Krioterapija do 5/više od 5 promjena (uključen specijalistički pregled) 320,00/390,00
Krioterapija do 5/više od 5 promjena (uključen kontrolni specijalistički pregled) 230,00/270,00
Sklerozacija kapilara (donjih udova) po tretmanu (uključen specijalistički pregled) 450,00
Mikroskopija strugotina kože nativno 60,00
Mikološka kultura (nokti, koža) 250,00
TERAPIJA KONDILOMA
Krioterapija do 5/više od 5 promjena(uključen specijalistički pregled) 320,00/390,00
Krioterapija do 5/više od 5 promjena(uključen kontrolni specijalistički pregled) 230,00/270.00
Podofilin (premazivanje) 90,00
Ekskohleacija kondiloma do 10/više od 10 promjena 100,00/190,00
Terapija kondiloma elektrokauterom 150,00
Peniskopija (uključen specijalistički pregled) 300,00
Peniskopija (uključen kontrolni specijalistički pregled) 210,00
TESTOVI NA ALERGIJE (više na LABORATORIJ/ALERGIJE I INTOLERANCIJA)
SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI (više na LABORATORIJ / DNK PCR TESTIRANJE NA SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI)

Dali ste znali?

Koža je najveći ljudski organ.

15% ukupne težine tijela otpada na kožu.

Znoj je bez mirisa, bakterija je uzročnik neugodnih mirisa.

Najtanja koža je na kapcima (0,02 mm) , najdeblja na stopalu (1,4 mm).

SPECIJALISTIČKI PREGLED DJECE I ODRASLIH

Pregled dermatologa obuhvaća uzimanje anamneze, detaljan dermatološki pregled (kože cijelog tijela) te preporuku ili savjetovanje o eventualnim daljnjim dijagnostičkim postupcima kao i terapiji.

LIJEČENJE AKNE

Akne je bolest pilosebacealnog folikula koja je kronična i obično se javlja u doba puberteta (12-24 godine). Osim na licu može se pojaviti i na prsima i leđima. Nešto ranije se može javiti u djevojčica, a dječaci češće imaju teži oblik akne. To je multifaktorijalna bolest, stoga je bitna spoznaja da je netko u obitelji imao slične promjene, a kod djevojčica je bitno isključiti endokrinološku podlogu (policistični jajnici).  Postoji više vrsta akne (acne comedonica, papulopustulosa, acne conglobata…). Stoga, ovisno o vrsti promjena dominatno prisutnih na koži te tipu kože, postoje različite terapijske opcije. Primarno je za blaže oblike djelotvorna lokalna terapija, a za teže oblike ili one koji ne reagiraju na intenzivnu lokalnu terapiju onda indicirana sistemska terapija. Naravno da je za vrijeme trajanja terapije potrebna redovita kontrola dermatologa i kontrola krvnih pretraga (u slučaju sistemske terapije).

LIJEČENJE BOLESTI VLASIŠTA

U dermatologiji postoje razne dermatoze u vlasištu- od seborojičkog dermatitisa, psorijaze, diskoidnog lupusa, dermatomikoza u dječjoj dobi, alopecije. Za svaku od tih dermatoza postoji određeni terapijski algoritam o kojem odlučuje dermatolog ovisno o težini kliničke slike. Ono što danas predstavlja najveći izazov je terapija alopecije kod muškaraca i kod žena. Osim lokalne terapije kod oba spola, kod muškaraca je prva linija terapije – blokator enzima 5 alfa reduktaze koji testosteron pretvara u dihidrotestosteron koji dovodi do povećanja prostate ili gubitka kose u muškaraca (međutim, nuspojava je moguća erektilna disfunkcija). Novija metoda koja se pokazala dosta djelotvornom je primjena vlastite plazme bogate trombocitima- poznata pod nazivom PRP metoda. Matične stanice- trombociti otpuštaju razne faktore rasta koji stimuliraju angiogenezu, proliferaciju i diferencijaciju dlačnog folikula i time porast kose.

LIJEČENJE KELOIDA

Keloidi i hipertrofični ožiljci nastaju kao posljedica pojačanog odgovora tkiva na traumu ili ozljedu kože (op. zahvat, ozljeda kože mehanički, kemijski peeling…). Terapija keloida je raznovrsna, najbolja je kombinacija terapija za što bolji rezultat. Terapijske opcije su- kompresija nakon zahvata ili opekline,  primjena silikonskih gelova, krioterapija, intralezionalna primjena kortikosteroida, kriokirurgija (naravno ovisno o veličini i stupnju  keloida).

DIJAGNOSTIKA I LIJEČENJE KONDILOMA

Kondilomi ili spolne bradavice su izrasline koje se mogu pojaviti na koži anogenitalne regije kod žena i muškaraca a uzrokuje ih HPV (humani papiloma virus). Infekcija se prenosi sponim putem. U slučaju kondiloma, najčešće se radi o HPV tipovima niskog rizika od kojih su najčešći tip 6 i 11. Međutim, nekada se iz lezije može izolirati i HPV visokog rizika. Iz odstranjene (ekskohleirane promjene- kondiloma) može se učiniti HPV tipizacija- kako bi se odredilo da li se radi o HPV- u niskog ili visokog rizika. Kod žena ili partnerica osobe koja ima kondilome treba savjetovati pregled ginekologa i Papa test. Liječenje kondiloma obavlja dermatovenerolog, a postoji više vrsta terapije, ovisno o količini i rasprostranjenosti promjena. Terapija se obično provodi u više dolazaka, mehaničkim metodama (ekskohleacija, elektrokauter, ekskcizija) ili krioterapijom, u kombinaciji s kemijskim metodama  (premazivanje 20% podofilinom). Također u slučaju težih ili rezistentnih slučajeva se osim terapije koju provodi dermatovenerolog u svojoj ordinaciji može se kombinirati s terapijom koju pacijent provodi kod kuće.

DIJAGNOSTIKA I TERAPIJA SPOLNO PRENOSIVIH INFEKCIJA

Ukoliko ste imali rizičan (nezaštićen) spolni odnos, imate simptome u vidu peckanja pri mokrenju, nelagode ili tupe boli u donjem abdomenu, učestalo mokrenje, iscjedak iu mokraćne cijevi proziran ili žućkast, miris mokraće „po ribi“ itd… preporuča se učiniti testiranje na spolno prenosive infekcije. Testiranje iz prvog mlaza urina metodom DNK PCR je istovjetna testiranju iz brisa uretre (mokraćne cijevi) s osjetljivosti i specifičnosti nalaza oko 98%.  Samim time je testiranje za muškarce puno pristupačnije i lagodnije. Bitno je prije davanja uzorka urina NE MOKRITI NAJMANJE 3 SATA, ili donijeti PRVI MLAZ jutarnjeg urina. U slučaju da je nalaz pozitivan, dermatovenerolog će vam ordinirati terapiju.

SKLEROTERAPIJA- SKLEROZACIJA KAPILARA NA DONJIM EKSTREMITETIMA

Sklerozacija je postupak u kojem se u lumen krvne žile injicira sterilna otopina sklerozirajućeg sredstva koji potom izazove upalu stijenke i njeno postupno nestajanje. Skleroterapija služi za tretiranje manjih krvnih žila na donjim ekstremitetima kao što su venule, teleangiektazije i retikularne vene (mrežolike). Metoda je relativno bezbolna. Na mjestu aplikacije sklerozirajućeg sredstva potrebno je dobro umasirati te staviti tupfer koji se onda drži tijekom 24 sata. Odmah po završetku skleroterapije potrebno je obući elastično- kompresivne čarape stupnja II kompresije koje se nose barem 3 tjedna nakon tretmana. Preporuča se neuzimati određene lijekove nekoliko dana prije i nakon tretmana. Izbjegavati jači fizički napor te vruće kupke i saune, te sunčanje minimalno 3 tjedna nakon tretmana. Prije samog tretmana treba razgovarati sa dermatologom o vašim očekivanjima i željama. Potrebno je objasniti da je za dobar rezultat potrebno više tretmana, da neće sve tretirane kapilare nestati jer je uspješnost samog postupka od 60-80%, da je vrlo česta nuspojava hiperpigmentacija te da odmah nakon tretmana treba kontinuirano 48 sati nositi elastično- kompresivne čarape a naredna 3 tjedna nositi ih tijekom dana obavezno. Tretmani se ponavljaju u razmaku od najmanje 6 tjedana.

NUSPOJAVE: najčešće (do 30%) su hiperpigmentacije i matirajuće teleangiektazije na mjestu injiciranja, vrlo rijetko tromb ili ulceracija.

KONTRAINDIKACIJE ZA SKLEROZACIJU: akutni ili recidivirajući tromboflebitis, trudnoća, preosjetljivost na sklerozirajuće sredstvo, glavobolje, dijabetes, periferna arterijska bolest (loša cirkulacija u nogama).

*sve objavljene tekstove napisala je Alma Budinšćak, dr. med. – specijalist dermatovenerologije